Sider

tirsdag 11. mai 2010

Slik lærer barna å gå på do


-  Fra 1 1/2 års alder regner man med at nervebanene er så godt utviklet at barnet kjenner en stund i forveien om det må tisse eller bæsje. Et tegn på dette er at det kan sette seg på huk og samtidig plukke opp noe fra gulvet.


- Begynn med å la barnet gå uten bleie en stund etter måltidene.


- En stund etter maten, kan du spørre barnet ditt om det må tisse eller bæsje.


- Kanskje bæsjer barnet når du har spurt, og slik kan det lære hvordan det føles at de må på do. Det sies at barn som klarer å holde seg i to timer uten å tisse på seg, kan klare å slutte med bleier.


- Når du skjønner at barnet begynner å bli fysisk og psykisk modent for å slutte med bleier, er det en god idé å ta den lille med i en butikk og la henne velge seg noen nye underbukser eller truser. Da kan det ofte være litt stas å få gå med ordentlig truse i stedet for bleier.


– Med dagens oppsugende papirbleier kan det være litt vanskelig for barnet å merke at det har tisset på seg. Hvis det går med en vanlig truse, vil det kjenne at det blir vått når det tisser. Hvordan tingene henger sammen, blir en aha-opplevelse
For voksne som er lei av bleieskift og bæsjelukt på badet, kan det være lett å bli litt overivrig for å få barnet pottetrent.
Men mas fører sjelden noe godt med seg.

– Det vil forekomme uhell, og det er viktig at man ikke skjenner på barnet fordi det har gjort i buksene. Vær heller vennlig, og gi anerkjennelse når barnet går på do og gjør det som skal gjøres, råder helsesøster Orset.


Å gå på do handler om barnets integritet, i likhet med å sove og spise. Det er noe det vil bestemme selv etter hvert. Derfor er det liten vits å forsøke å tvinge barnet til å slutte med bleie.


Slik kan du få til en god overgang fra bleier til potte:

- Introduser potten ved 1 1/2 års alder, snakk om hva den brukes til.


- Gjør dette i en rolig, avslappet periode for familien.


- La barnet gå uten bleie hjemme i perioder.


- Det er størst sjanse for at barnet får til noe på potten like etter et måltid eller etter at det har sovet.


- Ta av bleia så snart barnet har våknet, for å unngå at natturinen tisses i den.


- Det er trolig lettest å sitte ved tissing, også for gutter.


- Foreldre og eldre søsken er forbilder.


- Utnytt barnets lyst til å herme og leke!
 
Kilde: www.klikk.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar