Sider

torsdag 13. mai 2010

Gjør klar bunadskjorten NÅ



VASK:



Vask av skjorta


Skal du bruke bunaden på 17. mai er det greit å begynne å tenke på skjorta allerede nå, om den ikke allerede henger klar for den store dagen. Vask skjorta på vranga, gjerne i maskinen på 60 grader. Bruk nøytrale vaskemidler, for eksempel, Milo, og dropp tøymykner. Bruk gjerne vaskepose og unngå sentrifugering. Heng den opp til tørk. Bomullskjorte uten broderier eller lin tåler vanlig hvitvaskprogram.


Vil du vaske skjorta for hånd er det lurt å bruke mye vann og godt oppløst vaskemiddel. Skyll minst fem ganger, først i lunket, deretter i kaldt vann. Dette er viktig, ellers kan skjorta lett gulne. Skjorta skal ikke ligge i bløt.






STRYKING:



To omganger


Når du er klar for å stryke kan du dynke skjorta og legge den i en plastpose og la den trekke litt. Oule har strykejernet på det varmeste, og gjerne med damp. Det er viktig at skjorta ikke er for våt, for det kan gi brune flekker når du begynner å stryke. Får du brune flekker skyller du bare opp skjorta og begynner på nytt igjen. Når du har strøket ferdig lar du den henge i minst 1-2 dager, slik at den tørker skikkelig. Gå kjapt over den igjen med tørt strykejernet dagen før du skal bruke den. Da blir den perfekt til du skal ha den på deg.




Start øverst


Det er lurt å begynne med halslinningen, og området rundt. Da kan du dra og jobbe deg rundt der det er mest detaljer og rynker, uten å være redd for å krølle til resten av skjorta. En linskjorte krever et hardt trykk på strykejernet, for at du skal få den helt glatt.



Perfekte ermer

Stryk mansjettene først. Å unngå strykekant midt på ermet er ofte en utfordring. Så er trikset å stryke midt på ermet først, der hvor strykekanten gjerne kommer. Brett så ermet tilbake slik det er naturlig å legge ermet sammen ved sømmen. Da kan du stryke midt på uten å være nær kantene, og vips er ermet perfekt strøket rundt hele uten sjenerende kanter.

 VED BRUK:



Unngå gule flekker

Vær forsiktig med både parfyme og deodorant. Unngå å spraye direkte på skjorta, og la deodoranten tørke før du kler på deg. Andre grunner til gule flekker kan være feil vaskemiddel eller for varmt strykejern. Hvis du vil gjøre skjorta hvitere kan du legge den i bløt med det varmeste vannet som kommer ut av springen og masse godt oppløst hvitvaskpulver. La den ligge i en til to timer og skyll godt. Ikke bruk klor. Da blir linfibrene tørre og skjorta blir ødelagt. Noen ganger må vi leve med at skjorta ikke er helt kritthvit.

 ETTER BRUK:



Ketsjup er verst

Legg skjorta i kaldt vann om du er så uheldig og har fått noen flekker på den. Da får du løst opp alt som sitter i fibrene. Vask skjorta som vanlig etterpå. Flekkfjerningsmidler er for sterke for lin. Ketsjup er noe av det vanskeligste å fjerne. Hvis du er redd for skjorta di kan det være en idé å bruke en bomullskjorte hvor det er mye barn og kanskje en del søl, og spare den fine linskjorta til de mest spesielle anledningene. Noen ganger må man også bare leve med flekker. Etter mange års bruk er det godt gjort å holde skjorta helt plettfri.



Oppbevaring


Når du har vasket skjorta og hengt den til tørk bretter du den pent sammen og legger den et sted hvor den er beskyttet, gjerne i en pose. Det finnes faktisk også egne skjorteposer. Det er også enkelt å sy selv av et gammelt laken eller liknende. Ikke oppbevar skjorta hengende. Over tid vil det ødelegge skulderpartiet.




Gå over bunaden


Før du henger bort bunaden igjen er det et par ting du bør gjøre. Bruk en våt klut og få bort eventuelle flekker, og la den henge ute til lufting. Da vil den være klar for neste gang den får pynte deg opp.


Kilde: www.kk.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar