Sider

lørdag 22. januar 2011

Ta skistavene fra barna

Det bør helst skje noe morsomt underveis for å holde interessen oppe. Ta med pølser og tenn opp et bål. Ha med akebrett eller snøbrett, lag akebakke, konkurranser og annet artig.

Begrense skiturene til cirka tre kilometer for fem-åringen og fem kilometer for sjuåringen. Under fem år er det først og fremst skilek som gjelder.

God balanse er viktig for å trives på ski. Ikke utstyr de minste med staver i opplæringen. De er bare i veien når man leker på ski. Når barn skal lære seg å legge trykket på skien det skal sparkes fra med, lener de seg heller på staven. Resultatet er at skien glipper og ungen faller.
Når teknikken begynner å sitte og man skal gå turer, trenger man selvsagt staver.

Barn skal ikke leies i skisporet. Balansepunktet er noe de må lære å finne selv, og leiehjelp utsetter den læringen. Hvis barnet trenger å holde i noe, er en bamse vel så effektiv. Da blir det enda viktigere å holde seg på beina, slik at bamsen ikke faller og slår seg.

Uten skismøring er det ikke lett å finne balansen. Og det er ikke er så vanskelig å smøre som mange voksne tror.Det viktigste er at sålen på nye ski må rubbes for at smøringen skal sitte. Så legger du på en grunningsvoks. Når det er gjort, trenger du bare to-tre varianter av smøring å variere med. Vi bruker å si at blå, blå ekstra og universalklister dekker det meste.Legg gjerne på litt ekstra mye, det er viktigere med godt feste enn god gli. Men smør ikke hele skien, bare i festesonen på midten, det skal være moro å kjøre nedoverbakke også.

Ski er noe man skal vokse ut av og ikke inn i. For lange ski er umulige å styre. De første årene skal skiene nesten være kortere enn barnet. Det er også viktig at støvelen sitter ordentlig på hælen og at snø ikke slipper nedi.

Tenk på barna som på deg selv når det gjelder påkledning. Ikke kle på ungene så mye at de blir stående som saltstøtter. Bruk ull innerst, og ullsokker i skoene. Så et isoleringslag med for eksempel joggedress eller fleece, så vindtett ytterst.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar