Sider

tirsdag 25. mai 2010

Slik behersker du kroppsspråket1. Vær naturligDet er lett å finne en oversikt over hva de ulike bevegelsene kan bety, men dette er svært personavhengig, og ofte også påvirket av ulike kulturer. Det er heller ikke mulig å ha full kontroll på egen ansiktsmimikk og bevegelser til enhver tid. Så konsentrer deg om å være mest mulig oppriktig og ekte i forhold til det budskapet du ønsker å få frem.


2. Bli kjent med eget kroppsspråk


Andre folk kjenner ditt kroppsspråk mye bedre enn du gjør selv. Så hva er det egentlig de oppfatter? Forsøk å tenke gjennom dette neste gang du snakker med noen. Et speil kan hjelpe deg med å studere egne bevegelser i ettertid, både i forhold til ansiktsmimikk når du snakker, og hvor du plasserer hendene og hvordan du sitter eller står.


Viktige spørsmål:


Er du åpen eller lukket? Smilende eller alvorlig? Hvordan ville du reagert hvis du snakket med en person med likt kroppsspråk som deg selv? Hvordan opptrer du når du er nervøs eller spent kontra når du er glad og gleder deg til noe?


3. Korriger dårlig kroppsspråk


Det er aldri for seint å lære seg å beherske måten kroppen kommuniserer for deg på. Og svært nødvendig også, om du til stadighet gir ut feil signaler. Hvis du ofte sitter krumbøyd og tar på eget ansikt, vil du fremstå rastløs, usikker og gjerne ukomfortabel med situasjonen. Å forbedre positur og nervøse vaner kan være vanskelig og ta tid, men hvis du blir bevisst på de signalene du utgir, vil din non-verbale kommunikasjon bli merkbart bedre over tid.


I møte med en ny kultur, kan det hende du blir nødt til å endre på det kroppsspråket du er vant til. Kulturelle normer ved non-verbal kommunikasjon kan variere sterkt. Det gjelder blant annet hvor nært man står når man prater, hvor mye øyekontakt man skal ha, og hvilke bevegelser som er passende og ikke.


4. Bruk flere måter for å få frem et budskap


Noen ganger vil ikke mottaker skjønne et kroppsspråk, men være helt på bølgelengde ved bruk av et annet. Hvis du vil sørge for at du ikke blir misforstått når du forteller noe, bør du gjenta deg selv, og endre måten du beveger deg, ansiktsmimikk og så videre for å være helt sikker på at budskapet blir riktig mottatt.


5. Si det du mener

 
For de fleste er det beste kroppsspråket det som understreker budskapet, og som kommer naturlig. Problemet er selvfølgelig de gangene vi sier noe vi egentlig ikke mener. Hos mange ser avslører kroppsspråk tydelig når man lyver, eller når man holder inne med noe.


6. Bruk kroppsspråket til å forstå egne følelser


Er du ikke helt sikker på hva du føler for en person, eller i en bestemt situasjon? Merk deg hva kroppen din forteller deg. På samme måte som andre kan tolke det du sier ut fra din non-verbale kommunikasjon, kan du selv hente mye informasjon herfra.Kroppsspråk er et veldig effektivt virkemiddel når man ønsker å forbedre seg, fordi det alltid gir en pekepinn på hva du føler og mener om ting, våre styrker, frykter, håp og instinkt. Derfor; ikke lur deg selv. Vær ærlig på hva du føler, og kroppsspråket vil hjelpe deg på veien.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar