Sider

mandag 23. november 2009

Slik stopper du bekymringene
Er du så bekymret at du bekymrer deg over at du er bekymret? Slik kommer du deg ut av den onde sirkelen!


Hvordan skal du greie å virkelig nyte livet, hvis du hele tiden går rundt og bekymrer deg over alt som skal eller kan skje?
 
 
Følg disse trinnene for å lære deg å leve mer i nået:1. Forsøk å leve mest i nået


Når man bekymrer seg så tenker vi stort sett på ting som kan skje i fremtiden. Så enkelt sagt; jo mindre du tenker på fremtiden, jo mindre bekymrer du deg. Det er riktignok umulig å la være å tenke på fremtiden hvis du har særlige ansvarsområder. Les derfor punktene nedenfor.2. Lær deg å takle bekymringene...


...ved å legge en plan for hvordan og når du skal løse de eventuelle problemene som dukker opp. Nøkkelen er å vite hva du skal gjøre med bekymringene med en gang de dukker opp, slik at de lettere slipper taket. Hvis du for eksempel bekymrer deg for et jobbintervju, kan du lage en liste over ting du kan forberede deg på, alt fra klær til informasjon om deg selv.


•Hvis en bekymring kverner i hodet ditt på et ubeleilig tidspunkt, forsøk å bestemme deg for et annet tidspunkt det passer bedre å tenke på dette.


•En annen måte å kvitte seg med bekymringer på, er å lage lister over alt som bekymrer deg, og gå gjennom de punkt for punkt. Lag en plan for hvordan du skal løse de ulike problemene, og hold deg til det. Siden du da vet hvordan du skal håndtere ting, trenger du ikke å bruke unødvendig tid på å gruble.3. Gå videre


Med en gang du har kommet frem til en fornuftig løsning på problemet, og bestemt deg for å holde deg til planen, er det faktisk ingen grunn til å bekymre seg over det mer. Faren ved å bekymre seg er når tanken på det du frykter mest bare fortsetter å kverne rundt i hodet ditt.

•Du kan alltids forberede deg, og planlegge ting enda bedre enn du allerede har gjort, ved å ta med alle ukjente variabler inn i planen din. Men da ender du opp med å bruke livet ditt på ”enn hvis”, og å hindre problemer, heller enn å nye de gode tingene som også skjer. Man kan ikke alltid hindre at ting ikke alltid går som planlagt.


•Du trenger kanskje å lære deg å bli mer komfortabel med risikoer. Hvis du selv tror at du har gjort nok til å hindre eventuelle problemer, bør du slå deg til ro med det. Det er ganske enkelt ingen garantier her i livet.
 
 
4. Ikke gruble over fortiden


Mye av grunnen til at vi bekymrer oss for fremtiden, er fordi vi er redde for at fortiden skal gjenta seg selv. Om det er kjærlighetssorg, skader, sykdom, naturkatastrofer eller andre ting, er det normalt at vi gjør alt for å hindre at det skjer igjen.5. Du kan ikke redde verden!


Hvis du føler at det er ditt personlige ansvar å hindre at noe skjer med for eksempel familien, eller på jobben, legger du rett og slett for mye press på deg selv. Du er bare menneskelig, og ved å legge lista for høyt risikerer du bare å få skuffelser og du sliter deg selv ut.


Tips:

•Meld deg på ulike aktiviteter for å holde deg opptatt. På den måten får du tankene over på andre ting.

•Selv om det ofte hjelper å holde seg opptatt, er det viktig å være ærlig med seg selv. Du bør finne ut grunnen til at du bekymrer deg så mye, og hva du kan gjøre for å endre dette. Først da får du senket skuldrene og nytt livet.

•Meditasjon og selv-hypnose kan også hjelpe deg til å slappe mer av.

•Disse rådene er hovedsakelig for deg som sliter med vanlige hverdagsbekymringer. Hvis dine bekymringer er så alvorlige at de styrer livet ditt, bør du oppsøke profesjonell hjelp.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar