Sider

mandag 7. september 2009

Tips til livet ditt

1. Ikke legg så mye vekt på hva du føler.
Hvordan du føler er hvordan du føler. Det går snart over. Det du tenker er det du tenker. Det forsvinner også snart. Si til deg selv at hva du enn føler, det føler du. Hva du enn tenker det tenker du. Siden du ikke kan stoppe deg selv i å tenke, eller hindre følelser å stige til overflaten, så er det heller ingen vits i å være stolt eller å skamme deg over dette. Du årsaket dem ikke. Kun dine handlinger er direkte under din kontroll. De er den eneste grunnen til å føle glede eller skam.

2. Slutt å bekymre deg.
Det gjør ofte ting verre.Jo mer du tenker på noe kjipt, jo mer sannsynlig er det at det vil skje noe kjipt. Hvis du er på utkikk etter noe som kan komme til å gå galt, så kan du ta deg pokker på at det vil oppstå noe som gir deg tegn om at en krise er på vei.

3. Pensjonér din indre livs kommentator.
Hvis du ønsker å være lykkelig, slutt å si til deg selv at du har det miserabelt. Folk sier alltid til seg selv hvordan de føler, hva de tenker, hva andre føler om dem, hva ditt eller datt virkelig betyr. Det meste av dette er innbildning. Resten er delvis løgner og misforståelser. Du har kun begrenset forståelse av hva andre mener om deg. Vanligvis vet de ikke stort mer om det selv, og de bryr seg enda mindre om det enn du gjør. Du har ikke sjangs i havet til å vite hva de egentlig mener, og samme hva du sier til deg selv er bare å late som.

4. Ikke bry deg om hva din indre kritiker sier.
Å dømme deg selv er meningsløst. Å dømme andre er tanketomt. Samme hva du oppnår vil alltid noen andre oppnå mer. Hvor dårlig du enn er er alltid noen andre verre. Siden du hverken kan si hva som er best eller værst, hvordan kan du plassere deg midt i mellom? Å dømme andre er idiotisk siden du ikke har alle fakta på bordet, du kan heller ikke lage en objektiv skala eller kaste en terning slik at dine kriterier passer overens med andres, og du kan kun ha begrenset viten om og et ekstremt partisk syn på en annen. Hvem bryr seg om ditt synspunkt, til syvende og sist?

5. Slutt å føle skyld.
Skyld forandrer nada. Det kan virke som om du føler at du aksepterer et visst ansvar, men det kan ikke produsere noe nytt i livet ditt. Hvis du føler deg skyldig for noe du har gjort; gjør noe for å endre fakta, aksepter at «du bæsja deg sjøl på leggen» og forsøk å ikke gjøre det en gang til. Så lar du det fare. Hvis du føler deg skyldig for noe en annen har gjort, kom deg til en psykolog – det er bare sinnsvakt.

6. Blås en lang marsj i hva resten av verden sier om deg.
Slemme mennesker kan ikke gjøre deg sinna. Snille mennesker kan ikke gjøre deg lykkelig. Hendelser eller mennesker er nettopp dét; hendelser eller mennesker. De kan ikke gjøre deg noe som helst. Det må du gjøre selv. Uansett hvilke følelser du får som resultat av hendelser utenfor din rekkevidde er uten påvirkningskraft med mindre du plukker dem opp og lar de få styre deg. På den andre side er folk stort sett for opptatt med å tenke på seg selv (og hva du tenker og mener om dem) til at de bryr seg om deg.

7. Gi blaffen i å holde tall på ting.
Tall er bare tall. De har ikke mystisk kraft. Selv om noe er uttrykt som et tall, en verdi eller et nummerisk mønster behøver det ikke bety at det er sant. Masse kjærlig utregnede forrestningstall er irrelevant, tøys og tull, og ofte bare sprøyt eller helt feil. Hvis du ikke forstår en verdi, eller tallenes tale er uklare, ignorér dem. Det er ingenting vitenskaplig ved å tro på feilaktige data. Ei heller er det brukanes å basere livet ditt på tall som var snåle i utgangspunktet. Vi husker jo hvordan det gikk med geitekillingen som kunne telle til ti…

8. Ikke bekymre deg over at livet og karrieren din ikke går slik du hadde sett for deg.
Jo mer du holder deg til en plan, desto raskere vil ting gå skeis. Verden er i konstant forandring. Samme hvor nitidig du analyserte situasjonenen da du la planen, hvis den er mer enn et par dager gammel vil ting alt være forandret. Etter en måned er de veldig forandret. Etter ett år vil virkelig ingenting være slik det var da du startet. Planlegging er kun en brukbar metode for folk som trenger å tenke nøye gjennom hva de vet og hva de ikke vet. I det du starter på noe; legg vekk planen og hold øynene på virkeligheten.

9. La ikke andre bruke deg for å unngå ansvar for egne beslutninger.
Å holde deg selv sansvarlig for andres lykke og suksess undergraver dem og viser at du har mistet forstanden. Det er deres liv. De må leve det selv. Du kan ikke gjøre det for dem, ei heller kan du redde dem fra å skyte seg selv i foten om det er det de har bestemt seg for å gjøre. Jobben som overordnet er det kun overordnede som skal gjøre. Kun kontrollfreaks og enkelte andre som er mentalt ustabile vil unngå å fatte dette.

10. Ikke bry deg om din egen personlighet.
Du har egentlig ingen.Personligheten, eller Ego, er et konsept som er oppfunnet av ditt sinn. Det eksisterer ikke i den virkelige verden. Personlighet er ordet for det generelle inntrykket du gir gjennom dine ord og handlinger. Hvis du ikke liker din personlighet slik den er i dag, ikke fortvil. Du kan alltids endre den så sant du tillater deg selv å gjøre det. Det som fastlåser noens personlighet på et bestemt sted er deres egen vilje – ofte gjennom å konstant fortelle seg selv at slik er tingenes tilstand. Liker du ikke den du er, forandre deg da vel. Du er den eneste som står i veien for å bli et nytt og bedre menneske.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar