Sider

lørdag 19. mars 2011

Slik får du barna til å gjøre lekser

(Foto:www.dagbladet.no)


Struktur
Gå gjennom ukeplanen med barnet, og del opp leksene i passelige daglige bolker. Hvis det er større oppgaver som å skrive en fortelling, kan barnet med fordel skrive litt hver dag i stedet for å utsette hele jobben til siste frist.
Understrek at det er barnets ansvar å huske å få med tingene hjem fra skolen.

Støtte og oppmuntring
Det er forbud mot mas, irritasjoner og negative uttalelser. Foreldrene må også være enige om hvem som skal hjelpe til. Den andre måtte holde seg unna.
Sitt litt sammen med barnet, og ta deg tid. Lytt til hva barnet spør om, ikke kom med dine råd, men prøv å hjelp barnet til å finne løsningen selv. Gi ros, som for eksempel: "Det klarte du bra, der stavet du det ordet riktig, så bra du jobber!"


Motivasjon
Lag et lekseskjema med eksempelvis fire felter. Barnet tar med det han/hun trenger hjem fra skolen, og setter seg til bestemt tid og tar fram bøkene og plan. Barnet begynner å jobbe med leksene, og holder på en time. Barnet krysser selv av for hver dag at oppgaven er utført. Fire kryss pr dag, 20 pr uke. Gi bonus for å jobbe ekstra tid. Skjemaet skal henge på veggen. Ikke mas om leksene, for barnet må klare å komme i gang selv. Du har ansvaret for å se til at lekser er gjort, og skjema er krysset av. Ros barnet for godt arbeid etter endt økt.

Belønning
Barnet kan veksle inn kryssene i belønninger. For hver uke blir antall kryss satt på en konto, og barnet kan veksle inn eller spare. Det er lurt å kunne velge ulike belønninger. Det kan være å spille monopol, ta en dagstur i slalåmbakken og gå i svømmehallen. Barnet kan også tjene penger for kryssene. 20 kryss gir 25 kr, 40 kryss gir tur i slalåm bakken, 20 kryss gir monopolspill med familien, osv.


Det krever en del å vedlikeholde et slikt belønningssystem, av daglig oppfølging, ukentlige oppsummeringen og innvekslingen. Det er foreldrenes jobb. Den innsatsen er liten i forhold til gevinsten, et barn som jobber med leksene med bedre selvtillit.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar