Sider

lørdag 31. juli 2010

Slik fisker du med line



Generelt Regelverk


Som fritidsfisker har du lov til å fiske med liner med opp til 300 kroker. Det er her antall krok og ikke lengden på lina, eller antall liner, som er avgjørende. Kuler/Blåser skal være merket med navn og adresse.

 Generelt om linefiske

Liner, altså egnede kroker, er et passivt redskap som har lange tradisjoner enten man er fra kysten eller fra de dype fjorder. Yrkesfiskere driver med flere tusen kroker, og i våre dager egnes de automatisk. Selve egningen er nok det som gjør at mange fritidsfiskere vegrer seg for å bruke denne redskapen. Ja, det kreves planlegging og tar tid, men du verden så effektivt dette redskapet kan være. Prinsippet er enkelt: Man har en ile (stein) i den ene enden av lina. Deretter følger selve lina som er utstyrt med forsyn. I enden av hvert forsyn er det en krok med agn. I ei line (en "dusing") er det vanlig å bruke 100 kroker. Det er ca. 3 meter mellom hver krok. Når krokene er vel i sjøen, avsluttes settingen med en ny ile (stein). Fra ilen går det tau (reising) opp til blåse / blåser. Både ved setting og haling er det viktig med orden og system for å unngå et kaos av tauverk og krok.



Lite brukt redskap

Også fritidsfiskere blir latere - eller så kan det være at vi ofte har travle dager - og tiden på sjøen blir begrenset. Tradisjonelt skal man egne 100 kroker, været skal være fint og sjøen skal være såpass at du kan komme deg ut på godt dyp. Linene fisker godt på dypt vann, og arter som hyse, brosme og lange er klassikere på dette redskapet. Linene settes vanligvis på dypt vann (60 - 200 meter), og det tar både tid og krefter å få redskap og fangst opp fra dypet. Det er likefullt få redskaper som skaper så stor spenning når de skal opp fra dypet. Ønsker du en enklere form for linefiske, som også gir resultater på grunt vann, er miniliner løsningen.




Miniliner

Miniliner er et alternativ som er lite arbeidskrevende, og de kan brukes i skjærgården og eller på grunt vann når sjøen på havet er for tung. Prinsippet er det samme som for vanlige liner. Man bruker en ile i den ene enden, deretter følger selve lina som har 10 - 12 kroker med 3-4 meters avstand. Etter siste krok festes den andre ilen. Deretter følger et tau opp til blåsa. Disse linene kan du godt lage selv. Vanlig linetau brukes, og helst sen til forsyn (ca. 40 cm lang). Når forsynet skal knytes fast til lina, bør du smette en del av knuten (helst begynnelsen) gjennom linetauet. Dette gjør du ved å vri linetauet slik at kordelene åpnes. Når du selv lager lina, står du fritt til å velge avstand mellom krokene og lengde på forsyn. Tips: Når du først er i gang med å lage ei miniline, så lag gjerne flere. Du vil da kunne drive et svært effektivt fiske med denne redskapen. På 15 - 30 meters dyp på sandbunn kan du forvente å få rikelig med sandflyndre, rødspetter, småkveiter og piggvar. Du kan selvsagt få andre fiskeslag også, men av erfaring blir det mest flatfisk.

 Å fiske med flere miniliner


Miniliner kan brukes på grunt vann, og dersom du vil utnytte tiden på sjøen maksimalt, kan du drive et effektivt fiske ved å lage 3-4 miniliner. Fisk gjerne på sand- eller mudderbunn da dette gir lavt tap av kroker. Det eneste forarbeidet er å ta opp agn noen timer i forveien (eller kvelden før). Resten kan gjøres om bord:


1: Skjær opp agn til minst 12 kroker. Egn den ene lina og sett den ut.
2. Når første lina er i sjøen, egner du line nr. 2, og setter denne.
3. Fortsett slik til alle linene er kommet i sjøen.
4. Det er nå kanskje gått en liten time siden du startet fisket. Det er da på tide å hale opp den første lina du satte. Marlus, krabbe og andre bunndyr rensker fort krokene for agn, så du må ha klart nytt agn. Når eventuell fangst er tatt av, suppleres det med agn på de tomme krokene, og lina settes ut igjen. Flytt gjerne redskapen, og prøv ut nye områder.
5. Deretter er det tid for å dra neste line som da har vært i sjøen i en liten time. Den hales, fangst tas av, og krokene egnes på nytt. Slik fortsetter du å hale og sette linene.

Når man fisker med kroker, er det viktig å ha et visst system for å unngå vase. Krokene må henge for seg selv for å ikke komme i kontakt med linetau og forsyn. Hvis en krok faller ned i linetauet, er det kort vei til en kaotisk fisketur. Minilinene på denne siden er plassert i en trekasse. Rundt kassen er det saget inn hakk til hver krok og to dypere hakk til endene av hver line. Hele redskapen (3 miniliner) får plass i kassen. Stein (iler) og blåser knytes fast til line når den settes. Når alle linene er i sjøen, brukes kassen som "base" når ei line skal opp. Selve linetauet hales opp i kassen. Krokene legges over kanten (i hakkene rundt kassen). Iler, fast fisk og blåse legges utenfor kassen. Slik blir det enkelt å egne på nytt, og det blir sjelden vase når lina skal ut igjen. Etter endt fisketur, når linene dras for siste gang, blir iler og blåser tatt av. Krokene blir hektet pent på plass i hakkene lang kassen, og dermed er alt klart til neste gang.

Kilde: http://www.fiskeri.no/
Foto: http://www.fiskeri.no/

torsdag 29. juli 2010

Tips til barn med eksem



Hvite bomullsklær: Noen barn med eksem reagerer på ull og fargestoffer i klær. Bruk i så fall hvite, ublekede bomullsklær nærmest huden, særlig på overkroppen. Unngå klær som gnisser.


Kjølig soverom: Barn med atopisk hud er ofte varme. Blir de for varme om natta, vil det forverre kløen. Bruk heldekkende pysj, slik at det blir vanskeligere å klore opp huden.


Rent soverom: Bruk soverommet primært som soverom. Unngå for mange lodne leker og tepper. Oppbevar lekene i skap om mulig.

Sommer og saltvann: Er du i varmere strøk, eller opplever en god sommer i Norge, utnytt muligheten til å bade i saltvann. Mange blir bedre om sommeren.

Forverrende faktorer: Finn ut om barnet er allergisk for noe, eller om det er noe som forverrer eksemen (matvarer, husdyr, sigarettrøyk, stresssituasjoner, kjemikalier, klorvann, såpe). Hold neglene korte for å unngå kloring. Husk fuktighetskrem etter all kontakt med vann.

Profesjonell hjelp: Få et skreddersydd opplegg og smøreskjema som passer akkurat ditt barn.


Oljebad: I tillegg til daglig smøring med fuktighetskrem, eventuelt kortison og rengjøring av huden, kan oljebad være til god hjelp. Tilsett 10–20 ml badeolje (stort badekar) i kroppstemperert vann. La barnet sitte i badet i 10–20 minutter.

 
Kilde: www.klikk.no
Foto: www.vg.no
 

tirsdag 13. juli 2010

Slik får både DU og barna en fin bilferie



Ingenting er som en god, gammeldags biltur med fornøyde og forventningsfulle barn i baksetet, som sitter der og smiler så søtt mens de harmonisk og fascinert betrakter verdenen som farer forbi uten å ytre en klagesang… Ikke helt sånn du husker fjorårets sommerferie, sier du? Da kan kanskje disse tipsene gjøre neste langtur litt mer levelig for både mor, far og barn.







Uten mat og drikke…


Det viktigste først: uten mat og drikke, er det ingenting som fungerer. Ikke engang dine barns hjerner, og langt mindre sjåførens! Derfor er første sjekkpunkt på lista nettopp mat og drikke. Det kan bli dyrt i lengda å basere seg på Statoils særdeles lite næringsrike meny, så det kan være lurt å bake opp noen porsjoner fylte spelthorn, smøre ferdig noen rundstykker og kanskje også blande noe saft på flasker sånn at alt er klart når sulten setter inn. På ekstra varme dager kan det kanskje være lurt å ha investert i en kjølebag, slik at drikken holder seg kald – og hvis bilen rommer en eller flere kaffedrikkende individer, kan en trådløs vannkoker være tingen. Denne kan du også få bruk for dersom du har helt små barn og trenger å varme vann til grøt og varme middager, eller å lage en melkeflaske på farten. Da slipper du kanskje hylekoret fra baksetet mens du desperat leter etter et sted å spise på.






Tenk på alle eventualiteter


Du er den som kjenner barna dine best, og den som vet hva som muligens kan komme til å skje. Sett deg ned i god tid før bilturen og gå gjennom den i hodet. Kommer dere for eksempel til å stoppe på veien? Hva tror du barna kommer til å ville leke med? Det kan være smart å oppmuntre til å bruke kroppen sin på slike stopp slik at de kan få sprella fra seg litt før neste etappe, så sørg for å ha fotballen eller eventuelt en lekematte klar! Og har du for eksempel husket å legge plaster, pyrisept og bomull i hanskerommet i tilfellet noen går på trynet i all sin iver? Har du skift til alle ungene og t-skjorter til deg og far, i tilfelle noen blir bilsyke og kaster opp over seg selv og absolutt alle andre? Skriv ned alle disse tingene på en liste, sammen med de andre ferieforberedelsene dine, så unngår du kanskje de verste krisene.






Syng, syng, syng og vær glad


- eller sett eventuelt på en CD som barna liker isteden. Her bør du ha litt forskjellig i arsenalet slik at du har noe å bytte på etterhvert. Barn liker gjerne å høre det samme om igjen og om igjen, men det KAN være at du kommer til å bli litt la-la i hodet etter den tusende runda med “dum og dejja, juba jubaaaaa” fra baksetet. Så derfor: kjøp litt forskjellig for din egen mentale helses skyld. Pass også på at du har noe som fenger alle barna hvis du har flere av dem, og varier gjerne mellom musikk og hørespill. CDONs barneavdeling har for eksempel litt av hvert å by på.






Dersom du har større barn som ikke så lett blir bilsyke, kan du også vurdere om det lønner seg å investere i en liten DVD-spiller som kan festes på nakkestøtta i bilen. Da kan barna se film mens dere kjører, og slå ihjel en time eller to på den måten. En bærbar Playstation kan også være et alternativ. Pass bare på at du velger kvalitetsfilmer eller -spill som barna faktisk lærer noe av!






Gøy med atlas


Om bilturen går innenlands, kan boka “Best i baksetet! Bilatlas for store og små” komme godt med. Her får du faktisk muligheten til å lære barna noe om stedene dere besøker, i tillegg til at boka inneholder både lydbok og tips til morsomme ting dere kan finne på mens dere er på veien.






Alternativt kan dere jo rett og slett lage deres egen ferieatlasbok mens dere forbereder turen. Da tar dere en liten ringperm, setter inn et norgeskart (eller lager et selv?) og tegner inn ruta på forhånd. Del inn og merk tydelig av for etappene dere skal kjøre, så kan barna selv følge med fra baksetet og krysse av for byer dere har kjørt gjennom – kanskje har dere mulighet til å kjøpe slike souvenir-klistremerker også, og lime dem inn på sitt eget ark i permen? Om dere skal kjøre riktig langt og dra fra sted til sted, så kan dere også ta dere tid til å lage en tegning fra hvert sted og sette inn i permen. Eller hva med å presse en blomst, eller lime inn et blad fra et vakkert tre på deres vei?






Uansett ligger det mye terapi i å føle seg nyttig, og kartleseren sitter jo allerede forberedt og klar. Tenk hvor spennende om mamma og pappa faktisk kjørte seg vill, og poden kom til unnsetning og redda hele ferien!






Det beste i livet er gratis


Baksetemorro behøver ikke å koste noe – de morsomste tingene er ofte tilogmed helt gratis, og antagelig også mye mer lærerike enn hva den digitale verden kan by på. Tid tilbrakt sammen er mer verdt enn all verdens duppedingser og innretninger til sammen, så hva med å aktivisere ungene med leker som:






■Tell kuene – hvem ser flest?


■Bilfarger – hvor mange blå? Røde?


■Bokstavlek – hvor mange ting ser du som begynner på A? B, da? Hva med C?


■Gjetteleker – hva tenker jeg på nå? Still ja/nei-spørsmål, som for eksempel: “Har den fire bein?”, “Er den brun?” – “Er det Passopp?!?”
 
 

søndag 11. juli 2010

Lag hjerter og annet gøy - på bloggen din, for eksempel ☺




Hold "alt" nede mens du trykker på et tall på det nummeriske tastaturet.

3 = ♥

13 og 14 = ♪ ♫

15 = ☼

1 = ☺

11 = ♂ 

12 = ♀

16 og 17 = ► ◄