Sider

mandag 5. oktober 2009

Hold deg frisk i høst





1. Rør på kroppen


Dans, bevegelse, yoga, qigong, thai chi. Kroppen er skapt for bevegelse, men mange har i dag stillesittende arbeid som ikke er til det best for oss. Ved å tenke forebyggende kan vi unngå mange belastningsskader.




2. Frisk luft - ta en tur ut iløpet av dagen


Å komme seg ut i frisk luft, lys og farger får oss til å tenke klarere og bedre.


En spasertur utendørs er for de fleste overkommelig å få til og kan være vel verd anstrengelsen. Så, på med varme klær og ut! Forskere fra hele verden er samstemte om at fysisk aktivitet forebygger en rekke alvorlige sykdommer. 30 minutter mosjon om dagen gir en betydelig helsegevinst, ifølge Helsedirektoratet.



3. Spis riktig


Riktig kosthold er avgjørende for å fungere godt. Mange har endret sin helse og sin livskvalitet betydelig ved gjøre justeringer i kostholdet. Hva er riktig kosthold for deg? Det finnes hundrevis av forskningsrapporter og kurer som forteller deg at du kan forbedre helsen ved å spise rikelig med fett eller spise lite fett, følge med på syre-base balansen i kroppen, spise iforhold til din blodtype osv. Lær deg å tolke kroppens signaler om hva som er bra for deg!



4. Rensekur


Høsten kan være en fin tid for å rense og rydde i kroppen og stimulere fordøyelsen til bedre avgifting. Det finnes flere gode produkter med fastekurer og rensekurer i helsekostforretninger, som er egnet til dette. Husk også å drikke nok og godt vann!



5. Se lyset!


Det er dokumentert at lys gir økt energi. Forskning har påvist at vi er avhengige av lys for å kunne fungere - lyset stimulerer hjernen vår. Lysterapi er en behandlingsmetode, som erfaringsmessig har vis god effekt på bl.a utbenthet, depresjoner, stress og AHDH hyperaktivitet, lese- skrive vansker.



6. Stress ned


Anerkjent forskning viser at stress kan føre til mange plager og alvorlig sykdom. Stress er et av vår tids store livsstilssyndromer. I boken ”Stress og det lille øyeblikks avspenning” tar Anne Brudevold tak i dette problemet og oppfordrer oss til å ta stress på alvor.


Husk å puste godt, jobb med avspenning. Yoga, meditasjon, dans-bevegelse, sang-stemmebruk osv, kan være en god måte for mange å møte stress på.



7. Sov godt


Gi deg selv nok søvn og god søvn. Omtrent hver tiende person lider av søvnløshet. Noen enkelt grep du kan gjøre for bedre søvn:


-Når du tar av deg dagens klær tar du også av deg dagens bekymringer og legger dem sammen med klære.


-Ikke legg deg for mett og heller ikke sulten.


-Få ikke panikk fordi du ikke får sove. Stå opp og sett deg i en stol, drikk noe varmt, hør på musikk eller les litt i en bok en stund.



8. Styrk immuneforsvaret


Har du passet på søvn, kost og nok bevegelse og mosjon er på plass?


Får kroppen det den trenger? Hvis du er trøtt og slapp, kan det være tegn på at kroppen mangler noe og behøver tilskudd. Få i deg nok omega 3 og 6, antioksydanter, vitamin C og en honningskje så er du bedre rustet til å møte vinteren.



9. Musikk og kultur


Studier fra Norden viser at det er sammenheng mellom kulturdeltagelse og helse. Musikk, sang, dans, drama, bilde, litteratur, og friluftsliv gjør oss friskere, gir oss et lengre liv og en bedre livskvalitet. Bestill billetter til en konsert eller teaterforestilling. Finn deg en god bok og kos deg med musikken du liker å høre på.



10. Sosial omgang og gode opplevelser


De fleste har behov for å trekke seg tilbake å være for seg selv, men høsten kan innby til vel mye sofakrok og isolasjon. Vi er sosiale vesner, som har godt av å komme ut og møte andre, som stimulerer og inspirerer. Oppsøk venner, gå på kurs, foredrag osv.




11. Berøring


Vi har alle behov for berøring, enten det er iform av en klem, hudkontakt, massasje eller en dans. Berøring er livsviktig. Mange undersøkelser har vist hvor viktig det er for et spedbarn og den følelsesmessige, intellektuelle og sosiale utvikling er helt avhengig av at det blir berørt. Vi må heller ikke glemme voksene. Har du husket å gi noen en klem idag? Klem vennene dine eller gi en du er glad i en god massasje.


12. Pleie med Eteriske oljer


Gi deg selv en god opplevelse med aromaoljer hjemme eller oppsøk en aromaterapeut for en god massasje med eteriske oljer. Aromaterapi er bla. brukt ved stressrelaterte sykdommer, hormonelle problemer, reumatiske plager, luftveisproblemer, angstproblemer og søvnproblemer.



13. Ha det gøy


Husk å le - en god latter forlenger livet! Finn livsglede ved å oppsøke å tenke på de morsomme tingene eller du kan melde deg på et kurs i latter og motivasjon. Latteryoga kan være utrolig forløsende og energigivende. Latteryoga ble startet av den indiske legen Dr. Madan Kataria i 1995. Han oppdaget at latter var den beste medisinen han kunne gi pasienter. Det arrangeres kurs i latteryoga og latter og motivasjon flere steder i landet.



14. Tenk positivt og smil - hverdagsmagi


Hvis du velger å se mulighetene istedenfor hindringene blir livet enklere. Det er et kjent mønster for mange å tenke mer på det vi ønsker oss enn å sette pris på det vi har. Rydd opp i vanskelig tankegods, da er det lettere å få fram positive tanker og sette deg gode mål! Et smil kan bli til hverdagsmagi. Smil er utrolig ”smittsomt” og kan være med på å gjøre verden bedre.





Fra: http://www.alternativ.no/








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar