Sider

torsdag 24. september 2009

Tips mot jobbstress


Dropp kaffen


Hvis du allerede er stresset, øker kaffe bare turtallet enda mer. Koffeinet i kaffen øker kroppens adrenalinproduksjon og hindrer samtidig produksjonen av adenosin, som beroliger hjernen.
I hvert fall er stressekspert David B. Posens beste råd mot stress å kutte ut kaffen. Posen hevder at 75 prosent av personer som slutter å drikke kaffe føler seg mer avslappet og er mer aktive på jobb – hovedsakelig på grunn av at de sover bedre om natta.

 Lag rutiner


Selv en helt enkel rutine kan spare deg for flere timers arbeid i uka – og det er vel ingen tvil om at mer tid betyr mindre stress.
David Allen, som har skrevet boka Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity, sitt beste tips mot jobbstress er å sette seg ned en time hver fredag, oppsummere uka som har gått og få oversikt over hvilke oppgaver som gjenstår. Dette gjør Allen selv hver fredag, og derfor er han aldri trøtt og stresset mandag morgen.

Observer deg selv


Har stillesittende PC-jobbing gitt deg krum rygg eller anspente skuldre? I en amerikansk studie falt forsøkspersonenes stressnivå med 54 prosent når de fulgte et tomåneders kurs som fokuserte på hvordan de kunne ”observere seg selv” og symptomer på stress, som anspente muskler og flyktige tanker.
Heldigvis slipper du å ta et tomåneders kurs for å få samme effekt.
- Selv små forandringer kan gi imponerende resultater, sier studieleder Kimberley Williams.
Observer deg selv og legg merke til tegn på stress, som at tankene dine går for fort eller at du ikke puster ordentlig.
Tøy og bøy


Strekk deg ut innimellom, så forebygger du stressfremkallende, stive muskler. Når vi er stresset har vi en tendens til å lene oss framover og fokusere intenst på det vi holder på med. Dette fører imidlertid til at de små nakke- og ryggmusklene må jobbe overtid.
Strekk ut iblant ved å folde hendene bak nakken og presse skuldrene mot hverandre. La så hodet falle fram og haken berøre brystbenet. Plasser albuene foran deg og la dem møtes, før du til slutt skyver hendene ned i noen sekunder. Slapp av, og repeter seks til åtte ganger hver gang du føler deg anspent.

Spis multivitaminer


En fersk britisk undersøkelse viser at B- og C-vitaminer kan lindre stress. Studien, hvor menn i alderen 18 til 42 år deltok, avslørte at de som daglig tok multivitaminer – særlig B- og C-vitaminer – var 21 prosent mindre stresset enn de som ikke spiste multivitaminer. Vitaminspiserene var i tillegg mindre trøtte og mer oppmerksomme enn mennene som ikke tok vitamintilskudd.

Gi deg selv en god latter


En god latter kan løse opp stresset. Humor og latter spiller en svært viktig rolle når det gjelder å redusere og takle stress. Latter reduserer mengden av stresshormoner (som adrenalin, kortison og dopamin) i blodet, og øker mengden av hormoner som er bra for helsa (som endorfin og nevrotransmittere).
Den psykologiske og fysiske avkoblingen en god latter gir oss er allment kjent. Latter trekker oppmerksomheten bort fra ting som kan forårsake sinne, skyldfølelse, stress og andre negative følelser. Den lar oss se en vanskelig situasjon med et nytt perspektiv og mer som en utfordring enn som en trussel.
Når det gjelder det sosiale kan latter og humor skape bånd og bedre relasjoner mellom mennesker. Og fordi latter er smittsomt, vil det faktum at du ler ofte gjøre at kollegene dine også ler, noe som har mange positive konsekvenser. Det å gjøre noen i bedre humør vil for eksempel ikke bare senke deres stressnivå, men også ditt eget.

Ikke glem suksessene dine


Lag en mappe med alle jobbsuksessene og de gode resultatene dine, og ta den fram med jevne mellomrom. Den kan hjelpe deg med å unngå tanker à la ”Jeg kommer aldri til å klare å…”, og i tillegg gi deg motivasjon når du en gang skal søke ny jobb.

Ikke bli en e-postslave


Ikke la e-posten distrahere deg. Hvis du blir avbrutt hele tiden er det vanskelig å konsentrere seg om det du holder på med. Prøv å sjekk e-posten på bestemte tidspunkter, og ikke hele tiden.La tankene flyte


Etter at du har konsentrert deg intenst en stund er det lurt å la tankene flyte litt. Gi deg selv lov til å drømme deg bort i et par minutter – tenk for eksempel på festen du skal på neste lørdag eller ferien du har bestilt til sommeren. Da jobber du nemlig raskere.

Ikke spis lunsj foran skjermen


Ikke spis foran PC-en - og særlig ikke hamburgere - hvis du vil beholde en god fordøyelse. (Foto: colourbox.com)Ta pause når du spiser lunsj. Hvis du spiser mens du jobber og er under press kan du lett ende opp med fordøyelsesproblemer og luft i magen.
Få deg litt frisk luft


Ta deg tid til litt frisk luft, uansett hvor kvalt du føler deg og selv om telefonen ringer ustanselig. Du trenger å komme deg bort fra arbeidsplassen din og ut i frisk luft i noen minutter.
Sov nok


Hvor mye søvn du får er helt avgjørende for hvordan du presterer på jobb. For lite søvn senker energinivået ditt, noe som selvsagt har innflytelse på hvordan du har det på jobb. Du bør altså passe på at du ikke legger deg for sent – du trenger minst syv timer søvn hver natt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar